Twardość wody

 Woda dystrybuowana na terenie Gminy Piaseczno pochodzi z czwartorzędowych
i trzeciorzędowych ujęć głębinowych.

W celu zapewnienia najwyższej jakości, woda poddawana jest w każdym z zakładów wieloetapowemu procesowi uzdatniania. Woda dostarczana przez Wodociągi Piaseczyńskie jest wodą miękka lub średnio twardą.

Twardość wody określa się przez wysokość stężenia zawartego w niej wapnia i magnezu. Im większa liczba tych minerałów, tym woda jest twardsza. Wydobywana z ujęć woda jest na tyle dobra jakościowo, że w procesie uzdatniamy eliminujemy z niej tylko nadwyżkę manganu i żelaza do poziomu minimalnego.
Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nie tylko wody, ale również substancji w niej rozpuszczonych, które mogą występować w dużych ilościach jako makroskładniki lub jako elementy śladowe czyli mikroskładniki.
Do podstawowych makroskładników rozpuszczonych w wodzie zaliczamy m.in. właśnie wapń, magnez, potas i sód, które zawarte są w naszej wodzie.
Należy zaznaczyć, że woda pozbawiona składników mineralnych (np. woda destylowana) jest wręcz szkodliwa dla człowieka, wypłukuje ona cenne dla naszego organizmu minerały.


Mapa twardości wody